top of page

Specialisaties I Steenkliniek

De steenkliniek is het deel van de Urologie dat zich niet alleen bezig houdt met de behandeling, maar ook met de preventie van nierstenen.

Ongeveer 1/10 mensen zullen ooit in hun leven een niersteen ontwikkelen. Wie ooit een niersteen heeft gehad, heeft 50% meer kans om een recidief te ontwikkelen binnen de volgende vijf jaar. Nierstenen komen tot driemaal meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Stenen ontwikkelen zich in de nier van zodra de urine verzadigd is met bepaalde stoffen, zoals vb. calciumoxalaat, calciumfosfaat, urinezuur … (Denk vb. aan een kopje koffie waar U suiker aan toevoegt). Zo ontwikkelt zich een kristal dat dan verder groeit tot een steen (= lithiase).        

Afdalen van een steen in de urineleider kan aanleiding geven tot pijn omdat de afvloei van urine door de urineleider wordt verhinderd waardoor de nier onder spanning komt, we spreken dan van een nierkoliek. Soms kunnen stenen ook een vage last in de lenden of soms zelfs helemaal geen ongemakken veroorzaken. Vaak kan infectie het eerste teken zijn van steenvorming.

De behandeling hangt af van de grootte van de steen, de lokalisatie, patiëntfactoren (obesitas, anatomische afwijkingen), keuze van de patiënt,…

Hires Dr Maes Heleen.jpg

Dr. Heleen
Maes

Hires Dr Boel Kristien.jpg

Dr. Kristien
Boel

Hires Dr Verhamme Lieven.jpg

Dr. Lieven Verhamme

nierstenen.jpeg
bottom of page