Aandoeningen I Nieren I Nierstenen I Behandelingen
Ureteroscopie​
​
De ureteroscopie is een endoscopische ingreep waarbij met een fijne camera via de urinebuis en de blaas in de urineleider tot aan de steen wordt gekeken. Deze kan dan eventueel met een tangetje worden verwijderd of met de laser in kleinere stukjes worden gefragmenteerd.
Vaak wordt tijdens de procedure een stent (DJ) geplaatst: d.i. een dun hol buisje in de urineleider tussen de nier en de blaas waardoor de druk op de nier wordt weggenomen maar ook de evacuatie van steenfragmenten wordt bevorderd.
De stent kan meestal na een 10-tal dagen worden verwijderd op de raadpleging via cystoscopie (d.i. een camera in de blaas). Dit duurt een vijftal minuutjes. Hiervoor is geen narcose nodig.
Vroeger bestonden er enkel rigiede ureteroscopen. Dit zijn fijne metalen camera’s waarmee men in de urineleider kan kijken. Aangezien deze scopen niet buigzaam zijn, kunnen ze enkel worden toegepast voor stenen in de urineleider, maar niet in het nierbekken.
Tegenwoordig bestaan er flexibele ureteroscopen. Dit zijn soepele camera’s die via de urineleider tot zelfs in de nier kunnen worden gebracht waardoor stenen hoog in de urineleider en zelfs stenen in de nier kunnen worden behandeld. Dit noemt men retrograde intrarenale chirurgie. Soms wordt deze techniek gecombineerd met percutane nefrolitholapaxie waarbij de steen langs twee toegangswegen wordt benaderd.