top of page

Aandoeningen I Blaas I Urineverlies I Behandelingen

Sling vrouw

Er bestaan verschillende types urineverlies. Zo kunt u last hebben van urineverlies door een zwakke sluitspier of bekkenbodem. Dit kan een gevolg zijn van zwangerschap, bevalling, een operatie, een spierletsel, zwaarlijvigheid of hormonale veranderingen zoals de menopauze.

 

Bij inspanningsgebondenverlies of stressincontinentie verliest u urine in situaties waarbij de druk in de buik verhoogt, bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, springen, lopen of opstaan van een stoel.

 

Welke behandelingen bestaan er?

U kunt hiervoor bekkenbodemspieroefeningen volgen. Wij raden aan om dit te doen via een gespecialiseerde bekkenbodemkinesist. Echter, indien deze oefeningen uw probleem onvoldoende verhelpen kunt u opteren voor een operatie waarbij er een sling geplaatst wordt. Een sling is een synthetisch bandje dat als een soort hangmatje onder de plasbuis wordt gelegd. Wanneer de druk in de buik verhoogt, wordt de plasbuis ondersteund en verliest u geen urine meer. Er bestaan verschillende types zoals de TOT (‘Trans Obturator Tape’) sling, de TVT (‘Tension-free Vaginal Tape’) sling of een mini-sling. De uroloog bepaalt welke type sling voor u geschikt is.

Ook indien u vroeger reeds een sling kreeg en toch terug last hebt van stressincontinentie kunt u onze urologen raadplegen.

 

Een sling helpt enkel bij inspanningsgebonden verlies, dit is geen oplossing wanneer u hoofdzakelijk last hebt van een overactieve blaas met urineverlies of urge incontinentie. Dit type urineverlies wordt behandeld met medicatie, botox injecties in de blaas of een sacrale neurostimulator.

Schermafbeelding 2021-07-25 om 13.55.05.png
bottom of page