top of page

Aandoeningen I Blaas I Urineverlies I Behandelingen

Sacrale neuromodulatie

 

Wie komt in aanmerking?

Sacrale neuromodulatie kan een oplossing zijn voor patiënten die kampen met onvrijwillig verlies van urine of stoelgang. Ook patiënten die heel vaak moeten plassen, de blaas niet kunnen ledigen of patiënten met een blaaspijnsyndroom kunnen in aanmerking komen. Problemen die vaker voorkomen dan men denkt, zowel bij vrouwen als mannen.

 

Veel patiënten kunnen geholpen worden met medicatie, echter voor sommigen blijft het resultaat van medicatie uit of wordt medicatie slecht verdragen. De uroloog kan in dit geval samen met u nagaan of u in aanmerking komt voor sacrale neuromodulatie. Hiervoor zal de arts vragen om een plasdagboek bij te houden en in sommige gevallen zal u ook een blaasonderzoek moeten ondergaan, dit is een urodynamisch onderzoek en/of een cystoscopie.

 

Wat is sacrale neuromodulatie?

De blaasfunctie wordt geregeld via de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen.

Via de neurostimulator beogen we herstel van de blaasfunctie door elektrische stimulatie van de zenuwen van de blaas, de sacrale zenuwen (S3). Dankzij deze modulatie wordt het doorsturen van foute signalen naar de hersenen tegengehouden en wordt ongecontroleerd urineverlies verhinderd. Het bewust gaan plassen verloopt terug normaal.

Afhankelijk van de aard van het probleem behaalt 70 à 80% van de patiënten een goed resultaat.

 

Hoe verloopt de ingreep?

Eerst zal de uroloog een elektrode plaatsen onder algemene verdoving. Deze elektrode wordt aangestuurd via een uitwendige stimulator. De arts of de verpleegkundige zal de neurostimulator instellen en dan volgt er een proefperiode van ongeveer 2 weken waarin er getest en bijgestuurd kan worden.

 

Tijdens deze periode dient u een nieuw plasdagboek bij te houden en houdt u bij of u minder of geen last meer hebt van urineverlies (of stoelgangsproblemen).

Als de resultaten goed zijn, wordt de definitieve, inwendige batterij geplaatst. De batterij heeft een levensduur van 5 à 10 jaar en wordt dan vervangen.

Schermafbeelding 2021-07-25 om 13.35.16.png
Schermafbeelding 2021-07-25 om 13.35.23.png
bottom of page