top of page

Aandoeningen I Blaas I Blaaskanker I Behandelingen

davinci Xi.jpeg
cystectomie_edited.jpg
derivaties.png

Cystectomie of operatief verwijderen van de blaas

Soms is het aangewezen de blaas operatief te verwijderen. Dit is bijna steeds nodig als een gezwel van de blaas tot in de spierlaag van de blaas is ingegroeid. Soms kan dit ook nodig zijn als oppervlakkige maar agressieve tumoren terug optreden na een behandeling met blaasspoelingen.

Meestal zal geopteerd worden om de operatie niet via een insnede in de onderbuik te laten gebeuren, maar met behulp van een kijkoperatie met de Da Vinci® robot. Dit bevordert het herstel na de operatie.

 

Bij een man worden zowel de blaas als de prostaat met zaadblaasjes verwijderd. Bij een vrouw worden ook de baarmoeder, eierstokken en een deeltje van de vagina verwijderd. Er worden ook bijna steeds lymfeklieren weggenomen, omdat deze soms aangetast zijn door kankercellen.

 

Na het verwijderen van de blaas bestaan er verschillende mogelijkheden om de urine terug te laten afvloeien:

1) een urinestoma: hierbij wordt een stukje van de dunne darm gebruikt om aan de ene zijde de urineleiders aan te sluiten. Aan de andere zijde wordt het stukje darm aan een opening in de buikwand bevestigd, waar dan een stomaplaat - en zakje worden gekleefd om de urine op te vangen.

2) een neoblaas of nieuwe blaas: er wordt een langer stuk dunne darm gebruikt om een nieuwe blaas mee te maken. De urineleiders worden aan deze nieuwe blaas bevestigd, deze wordt op zijn beurt aan de plasbuis vastgemaakt. Met deze methode moet u nadien terug leren om op een normale manier te plassen.

3) een sondeerbare neoblaas: opnieuw wordt met behulp van dunne darm een nieuwe blaas gemaakt waarop de urineleiders worden aangesloten. De blaas wordt via een kleine opening aan de buikwand of navel aangesloten. Via deze opening kan een sonde ingebracht worden om de urine te laten aflopen.

 

Afhankelijk van uw leeftijd, algemene gezondheid, lokalisatie van het gezwel,... zal uw arts samen met u de meest geschikte optie(s) bespreken.

 

Na de operatie verblijft u 1-2 weken in het ziekenhuis. Nadien wordt u strikt opgevolgd door uw arts en een gespecialiseerd verpleegkundige.

bottom of page