top of page

Rezüm stoomtherapie

 

De Rezüm therapie is een minimaal invasieve behandeling met waterdamp voor plasproblemen door een goedaardige prostaatvergroting.

Hoe?

De techniek werd ontwikkeld door de firma Boston-Scientific. Via een speciaal ontwikkeld handstuk wordt via het plaskanaal (endoscopie) waterdamp met een temperatuur van 103°C gedurende 10 seconden ingespoten in de prostaat. Hierdoor sterven de cellen van de prostaat af, zal het volume van de prostaat en dus ook de druk op het plaskanaal afnemen waardoor de plasproblemen zullen verminderen.

De procedure duurt een tiental minuten. Tijdens de procedure wordt een sonde geplaatst in het plaskanaal voor een vijftal dagen. Na de behandeling kan immers wat zwelling van de prostaat optreden wat het plassen kan bemoeilijken. Patiënten ondervinden verbetering van de symptomen na een tweetal weken met een maximum verbetering na drie maanden.

Waarom ?

Klassieke behandelingen voor een goedaardige prostaatvergroting zoals medicatie, TUR prostaat (“boring”), laserenucleatie van de prostaat (HoLEP) en operatieve prostatectomie hebben als gevolg dat er een retrograde ejaculatie optreedt : d.i. “droog” orgasme omdat de blaashals wordt weggenomen. Bij de Rezüm techniek blijft deze seksuele functie behouden.

Ook is de kans op urineverlies na de behandeling bijzonder klein.

Bovendien kan deze techniek worden toegepast onder plaatselijke of korte volledige verdoving via het dagziekenhuis. De patiënt kan na de behandeling nog dezelfde dag naar huis, weliswaar nog met een sonde in het plaskanaal gedurende een vijftal dagen.

Niet alle “bloedverdunners” moeten worden gestopt voor de procedure.

Wie ?

1) Mannen met plasproblemen door een goedaardige prostaatvergroting die liever geen medicatie nemen of ontevreden zijn met het effect van de medicatie.

2) Mannen met plasproblemen voor wie een behandeling nodig is en die hun seksuele functie zoals ejaculatie willen behouden.

3) Mannen voor wie een ingreep onder narcose niet haalbaar is door andere aandoeningen.

Niet alle prostaatvolumes komen in aanmerking. Te grote prostaten (meer dan 80 gram) worden het best behandeld met HoLEP of operatieve prostatectomie.

Kostprijs ?

Vanaf 1 september wordt er een terugbetaling door het RIZIV voorzien voor het materiaal. Dit komt dus niet ten laste van de patiënt.

Via deze link vindt u een artikel in Delta+, het wetenschappelijk magazine van AZ Delta.

Rezum 2 (1).jpg
REZUM 1 (1).jpg
Schermafbeelding 2021-05-17 om 12.13.01.
bottom of page