top of page

Onderzoeken I RX colpo-cysto-defecografie

Een RX cysto-colpodefecografie (RX CCD) is een radiologisch onderzoek dat gebruikt wordt om de functie van de bekkenbodem te evalueren, specifiek de functies van de blaas, de vagina, en het rectum tijdens het plassen en ontlasten. Het wordt vaak voorgeschreven om problemen zoals incontinentie, constipatie en andere bekkenbodemdysfuncties te diagnosticeren.

Voorbereiding voor de cysto-colpodefecografie

  1. Voedingsinstructies: Meestal wordt geadviseerd om een licht dieet te volgen en soms een laxatief te gebruiken om de darmen schoon te maken voordat het onderzoek plaatsvindt.

  2. Kleding: Draag comfortabele kleding, er wordt meestal gevraagd om een ziekenhuisjasje aan te trekken.

  3. Medicatie: Volg de instructies van je arts over het al dan niet innemen van medicijnen voor het onderzoek.

 

Het verloop van het onderzoek

  1. Positionering: Je ligt op een speciale tafel en wordt gevraagd om in verschillende posities te gaan liggen, zoals op de zij of rug, afhankelijk van het deel van de bekkenbodem dat geëvalueerd wordt.

  2. Contrastmiddel: Een contrastmiddel wordt in het rectum, de blaas en de vagina ingebracht. Dit helpt om de verschillende structuren beter zichtbaar te maken op de röntgenbeelden.

  3. Röntgenfoto's: Terwijl het contrastmiddel aanwezig is, worden er een reeks röntgenfoto's genomen. Je wordt gevraagd om te drukken alsof je naar het toilet gaat om de bekkenbodemspieren in actie te zien.

  4. Evaluatie van functie: De arts kijkt naar de beelden om te zien hoe de bekkenbodemspieren functioneren en of er afwijkingen zijn.

 

Na het onderzoek

  • Herstel: Je kunt meestal meteen na het onderzoek naar huis. Het contrastmiddel verlaat je lichaam via de natuurlijke weg.

  • Bijwerkingen: Sommige mensen kunnen tijdelijk lichte ongemakken of een gevoel van volheid ervaren door het contrastmiddel.

 

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden meestal binnen enkele dagen met je gedeeld. De radioloog analyseert de beelden en de bevindingen worden besproken met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Een cysto-colpodefecografie is een waardevol diagnostisch hulpmiddel om inzicht te krijgen in complexe bekkenbodemproblemen en helpt artsen om de juiste behandeling voor te schrijven.

RX CCD.png
bottom of page