top of page

Hydrocoele - Liesbreuk

 

Hydrocoele

Bij een waterbreuk of ‘hydrocoele’ bevindt zich te veel vocht in het zakje (tunica vaginalis) rond de teelbal. Dit kan hinder veroorzaken tijdens het stappen, fietsen of plassen. Soms kan er een storende zwelling door de kledij te zien zijn. Het vocht kan verwijderd worden via een kleine ingreep via het dagziekenhuis. Er wordt een omklapplastie uitgevoerd van het vlies rond de teelbal zodat het probleem later niet kan terugkomen. Na de ingreep kunt u 2-3 weken lokale last ervaren.

Hydrocoele communicans

Een waterbreukje of ‘hydrocoele communicans’ is een zwelling ter hoogte van de balzak. Dit is te wijten aan een blijvend open kanaal tussen de buik en het balzakje (open peritoneovaginaal kanaal). Normaal gezien sluit dit kanaaltje zich rond de geboorte, maar af en toe blijft dit openstaan. Dit geeft aanleiding tot een wisselende vochtopstapeling rond de teelbal. De zwelling is goed te zien wanneer uw kindje weent. Het kanaaltje kan nog spontaan sluiten. Wanneer de zwelling blijft bestaan, zal een operatie voorgesteld worden.

Liesbreuk

Wanneer de opening breed is, is er sprake van een liesbreuk. Hierin kan de darm glijden. In dit geval zal de arts een operatie op korte termijn voorstellen.

De operatie wordt uitgevoerd tijdens een dagopname. Er wordt hiervoor een kleine insnede gemaakt ter hoogte van de lies. Het wondje wordt onderhuids gesloten of dichtgekleefd, zo hoeven er geen draadjes verwijderd te worden. Over het algemeen hebben de kindjes niet veel pijn achteraf.

hydrocoele.jpg
Schermafbeelding 2021-07-25 om 14.08.30.png
Schermafbeelding 2021-07-25 om 14.08.36.png
Schermafbeelding 2021-07-25 om 14.08.46.png
bottom of page